UV zaštita: ne samo sa naočarima za sunce

UV zaštita je danas prilično moderan izraz, ali ipak malo ljudi zna, da se ne treba samo tokom leta štititi od štetnih dejstava sunčevih zraka. Krajem avgusta se i u apotekama teško mogu naći zaštitne kreme od sunčevog zračenja, ali postoje i takvi UV zraci, koji bez obzira na geografsku lokaciju ili godišnje doba, utiču na našu kožu tokom cele godine. U našem članku ćemo prikazati zbog čega je važna UV zaštita, a biće reči i o tome, kako možemo efikasno da se zaštitimo od dejstva UV zraka, ako smo kod kuće, na štrandu, ili tokom putovanja na letovanje.

UV zaštita: šta je razlika između UV zraka?

Ultraljubičasti zraci se svodi se na UV-A, UV-B i UV-C zrake. Među njima, najveći deo UV-C zraka sa najkraćom talasnom dužinom, ne stigne do površine naše planete, pošto ove zrake sa lakoćom filtrira ozonski omotač zemljine kugle. O UV-B zračenju smo najviše čuli, pošto tokom leta, upravo zbog ovih zraka, naša koža poprimi tamniju boju. Međutim, već ni UV-B zraci srednje talasne dužine, nisu bezopasni za naše zdravlje. Istina u manjoj meri, ali mogu doprineti izazivanju raka kože. Važno je znati, da što smo na većoj nadmorskoj visini, dejstvo UV-B zraka je sve intenzivnije.

Opekotine od sunčevih zraka, nastaju od UV-B zraka srednjeg intenziteta.

UV-A zračenje poseduje najveću talasnu dužinu od navedena tri tipa i zbog toga je sposobna da duboko prodre u našu kožu. Od njih nećemo dobiti opekotine, ali pored bržeg starenja kože, prvenstveno ovi zraci mogu da izazovu nastanak melanoma. Zbog toga je razumljivo, zbog čega stalno slušamo i čitamo o tome, da nije dovoljna zaštita samo tokom leta korišćenje raznih zaštitnih krema. Usled snažnog dejstva, UV-A zraci prodiru kroz prozorska stakla i leti i zimi.

Svakodnevna UV zaštita

Protiv UV zračenja se možemo na više načina efikasno braniti, ako smo na otvorenom prostoru. Prilikom odlaska na plažu, gotovo svako ponese neku od zaštitnih krema, ali je veoma važno koju SPF oznaku ima krema koju smo izabrali. SPF je oznaka tj. skraćenica engleskog izraza: Sun Protection Factor, a označava razne fizičke, hemijske ili mešene materije koje filtriraju UV zrake. Skala se najčešće utvrđuje od 2 do 50+ . Jednostavnije objašnjenje gore navedenog je sledeće: korišćenjem zaštitne kreme čiji je SPF 30, do površine naše kože dopire 50% UV zraka, dok se korišćenjem zaštitne kreme čiji je SPF 50+ svega 5 do 10 % UV zraka dopire do površine naše kože. Osobe koje imaju svetao ten ili su osetljive na dejstvo sunčevih zraka, svakako bi trebalo da koriste zaštitne kreme sa što višom SPF oznakom, dok je za ostale dovoljna i zaštitna krema čiji je SPF 30.

Usled faktora zaštitnog dejstva od sunčevih zraka, UV zraci se odbijaju

Pored zaštitnih krema koje filtriraju UV zrake, naše telo štitimo odgovarajućom odećom, a oči sa polarizovanim sunčanim naočarima. Pored navedenog, postoje i takve ekstra mogućnosti, koje mnogi ne poznaju. A to su folije za prozorska stakla sa sposobnošću filtriranja UV zraka.

Folija za prozorska stakla, kao UV zaštita

Kao što smo i ranije spomenuli, UV-A zrake prozorska stakla ne mogu da zaustave. Kada smo u našem domu, verovatno ne bi voleli da se odmaramo u subotu posle podne sa šeširom na glavi i namazani zaštitnom kremom protiv sunčevih zraka. Ovo se odnosi i prilikom vožnje automobila, naročito ako je to nekome zanimanje, ili ako bi svoju bebu želeo da zaštiti od štetnog dejstva UV zraka.

LLumar proizvodi: folije za stakla na građevinskim objektima, kao i folije za automobile, poseduju sposobnost odbijanja čak 99 procenata UV zraka, koje priznaje i preporučuje i američki Skin Cancer Foundation (Fondacija Raka Kože), kao i British Skin Foundation (Britanska Dermatološka fondacija). I zatamnjeni i providni tipovi folija pružaju maksimalnu zaštitu, bilo da se radi o metaliziranim folijama ili o verziji folija izrađenih primenom nano-keramičke tehnologije. U ovom kratkom video snimku, možete saznati više detalja isključivo o sposobnostima UV filtriranja folija za automobilska stakla, na primer, u kojoj meri se zagreje prostor za putnike tj. unutrašnjost automobila tokom jednog letnjeg dana sa postavljenim folijama, a koliko bez njih.

Rezime:

Razume se, da u našem članku ne želimo da pokrenemo propagandu protiv sunčeve svetlosti. Mnoga istraživanja su dokazala, da sunčanje, kao i boravak na Suncu, pored stvaranja D-vitamina, pospešuje i stvaranje endorfina.

Međutim, pored svega navedenog i UV zaštita je veoma važna: a postoji više dokazanih, efikasnih načina zaštite od štetnog dejstva UV-A zraka i sunčanja. Pored zaštitnih krema sa visokim SPF faktorom, na građevinske objekte i vozila možemo postaviti folije sa UV zaštitom, koje pored toga što pružaju efikasnu zaštitu od UV-A zraka koji inače mogu izazvati rak kože, takođe štite nameštaj od bleđenja i unutrašnji prostor od zagrevanja.

Da li smatraš da je naš članak o zaštiti od UV zraka zanimljiv? Tada pročitaj i naše beleške o tome, zašto nije preporučljivo početi montažu folija u kućnim uslovima!