Praktični dodaci za automobile: 8 obaveznih sredstava u vozilu

Prilikom kupovine, odlaska na posao, ili u slučaju dužeg putovanja, korisno je ako imate nekoliko dodatnih sredstava u vozilu, pomoću kojih ne činite putovanje samo ugodnijim, već i bezbednijim. Tokom dužih putovanja, izrazito se preporučuje ugradnja nekoliko dodatnih sredstava, uz koje će Vam višečasovna vožnja i dugo sedenje na istom mestu – biti ugodnije. Dok čitate naš članak, upoznaćete se sa takvim dodatnim sredstvima za automobile, uz koje ćete uživati tokom putovanja.

Praktični dodaci za automobile

1. Naslon za ruke

Ova oprema je već fabrički ugrađena u mnoge automobile. Ako poseduješ stariji tip vozila, može se desiti, da nemaš naslon za ruke pored sedišta. Ovo je veoma korisno sredstvo, a posebno kod dužih putovanja, pruža veću udobnost vozaču. Pored toga, možete u njega staviti manje predmete: ako tu ostaviš ključeve od stana ili novčanik, odmah ćeš znati gde da ih tražiš. Kod tipova koji su naknadno proizvedeni, može se desiti na nijansa boje ne odgovara u potpunosti unutrašnjosti tvog vozila, ali činjenica da su to kvalitetni proizvodi i da savršeno odgovaraju svojoj nameni, u potpunosti će nadoknaditi eventualne probleme u vezi sa dizajnom.

2. Praktični dodaci za automobile: folija za prozorska stakla

Ranije su bile veoma popularne mreže za senčenje koje su se lepile na stakla na automobilu, a danas su najtraženije savremeno dizajnirane folije za prozorska stakla. Posebno zbog toga, što poseduju mnoge prednosti: ne pružaju samo svetlosnu, toplotnu i UV zaštitu, već obezbeđuju vozilu i dopadljiv izgled. Postoje i bezbednosne folije za prozorska stakla, koje su efikasne u slučaju loma stakla, jer sprečavaju rasprskavanje sitnih staklenih čestica i manja je mogućnost nastanka eventualnih povreda od staklenih čestica u slučaju saobraćajne nezgode.

3. Naslon za leđa – za pravilno sedenje

Dugotrajno sedenje nepovoljno utiče na pravilno držanje tela. Tada se mogu češće javiti bolovi u predelu struka, kao i bolovi u ramenima, vratu i leđima. Pomoću odgovarajućeg naslona za leđa, ove neugodnosti se mogu izbeći. Zahvaljujući ergonomski oblikovanom naslonu, možeš sedeti sa uspravnim leđima na sedištu za vozače, a takođe i na zadnjem sedištu automobila. Za vožnju tokom više časova, preporučljivo je nabaviti ovakav naslon, a veoma je koristan i kod kraćih putovanja. Pojedini nasloni za leđa se mogu postaviti i na stolicu, i ako odlaziš autom na posao, kada stigneš, naslon možeš skinuti i premestiti na kancelarijsku stolicu.

4. Samolepljivi nosač

To je samolepljiva ploča – držač koji se jednostavno postavlja na instrument tablu. Na držač možete staviti mobilni telefon, naočare za sunce, ključeve od stana, ili bilo koji manji predmet. Ne treba se plašiti da će predmeti da skliznu ili padnu, pošto je samolepljivi nosač tako kreiran, da te predmete zadrži. Pažnju treba obratiti samo na to, da ne stoji na putu vazdušnom jastuku, tj. da ga ne ometa. Poželjno je da se povremeno očisti.

5. Mreža za prtljag

Pojedini proizvođači automobila i ovo dodatno sredstvo daju uz automobil. Prilikom veće kupovine ili tokom selidbe može da bude veoma korisno, jer se prtljag sa mrežom može fiksirati. Ako koristimo mrežu za prtljag, ništa se neće prevrnuti, a ni kliziti u prtljažniku. Pored toga, možete nabaviti i više manjih spremišta za prtljažnik, u koje možete jednostavno i lako staviti razne stvari. Spremišta za prtljažnik su korisna i u slučaju naglog kočenja ili saobraćajne nezgode, jer sprečavaju da prtljag usled inercije proklizi napred, te je preporučljivo da ih nabavite.

6. Folija za zaštitu karoserije

Jedan od praktičnih dodataka za automobile je i folija za zaštitu karoserije, jer usporava amortizaciju i štiti vozilo od udara sitnog kamenja i insekata. Hauba motora, retrovizori i branici su najviše izloženi oštećenjima i preporučuje se njihova zaštita sa kvalitetnom folijom. Pošto su ove folije potpuno nevidljive, izuzetno dobro se prilagođavaju spoljašnjem izgledu automobila.

7. Praktični dodaci za automobile: GPS

U nepoznatim naseljima ili u inostranstvu, gotovo je nezamislivo voziti bez GPS-a. Mada mnogi telefoni danas već poseduju ovu funkciju, ipak je mnogo ugodnija i lakša vožnja uz pomoć ugrađenog GPS-a u vozilo. Ovako, pravac putovanja možeš da pratiš na većoj površini, pri čemu ćeš dobiti sve potrebne informacije za bezbednu i pravilnu vožnju.

8. Kamera za vožnju unazad

Jedan od najkorisnijih dodataka za automobile, koji omogućuje mnogo lakše parkiranje i vožnju unazad. Za mnoge predstavlja problem parkiranje na usko mesto i tada je pravi blagoslov posedovati senzore ili kameru za vožnju unazad. Aparat te obaveštava ako se suviše približiš ivičnjaku ili drugom automobilu, i možeš lakše izbeći kontakt sa drugim vozilom, pri čemu ćeš očuvati i sjaj vlastitog vozila.