Montaža folija na automobile po principu: ,,Uradi sam" - zašto se ne preporučuje?

Poslednjih godina je sve popularniji tzv. DIY (,,Uradi sam”), gde se naglašava, da razne predmete, upotrebna sredstva možete napraviti, odnosno popraviti i kod kuće. Na internetu nalazimo i detaljne opise toga šta, i kako treba da radimo. U ovakvom slučaju, dobro treba da razmislimo, da li nam je za izvršenje date delatnosti, možda potrebna pomoć stručnjaka, odnosno odgovarajuća profesionalna usluga. Možda se na ekran telefona navedeno ne mora odnositi, ali montažu folije na automobil, svakako vredi prepustiti stručnjaku u ovoj sferi. Prikazaćemo Vam, zašto nije preporučljiva montaža folija na automobile po principu ,,Uradi sam” i koje su najvažnije prednosti stručno postavljenih folija.

Montaža folija na automobile po principu: ,,Uradi sam” – ovo su nedostaci

Montaža folija na automobilska stakla je ozbiljan zadatak: zahteva neophodnu stručnost i znanje. Ako ovaj posao počnemo bez odgovarajućeg iskustva, u kućnim uslovima, tada možemo i da oštetimo naše vozilo. Potrebno je da shvatimo, da je ovo složen i kontinuirani proces, te je potrebno da se ispune mnogi uslovi, a većina njih je u kućnim okolnostima teško izvodljiva. Pokazaćemo, zbog čega.

Za kvalitetan rad je neophodna čista garaža, bez prašine

Za uspešnu montažu folija na automobile je potrebna prostrana i čista prostorija, gde je obezbeđeno odgovarajuće osvetljenje, kao i potrebni izvori energije. Priznajmo, da su garaže mnogih od nas prepune svakakvih alata i drugih sredstava, a mesta je samo toliko, da jedva možemo parkirati naš automobil. A stvoriti okruženje bez prašine i sa odgovarajućim osvetljenjem u kućnoj garaži se teško može ostvariti. Zato se preporučuje da automobil odvezete u takvu radionicu, u kojoj su svi navedeni uslovi obezbeđeni.

Montaža folije na karoseriju u kućnim uslovima, bez odvojenih slojeva laka

Kod montaže folije na karoseriju je veoma važno, da na automobilu ne budu odvojeni slojevi laka, pošto se na njih ne sme postaviti folija. Oslabljeni sjaj neka pogleda i proveri stručno lice, nemojte primenjivati kućna rešenja da bi ispravili greške. A kod montaže folije na automobilska stakla, izuzetno je važno da na prozorima vozila ne bude nikakvih zagađenja, masnoće, ni ogrebotina.

Montaža folije na automobilska stakla u kućnim uslovima: potrebni su ozbiljni alati

Montaža folije na automobile u kućnim uslovima je i zbog toga teško izvodljiva, jer su neophodni ozbiljni alati za izvođenje radova, kao što je: pištolj za vreli vazduh, strugalica za staklo, sečivo od nerđajućeg čelika, prskalica, pištolj za istiskivanje silikona i druga specijalna sredstva od plastike i veštačkih materijala. Većinu od navedenog alata možete nabaviti u specijalizovanim prodavnicama, ali to ne znači da je njihova upotreba jednostavna i da se to podrazumeva. Sa nekvalitetnim alatom, ili neadekvatnim korišćenjem alata, lako možemo načiniti štetu na karoseriji vozila, ili na staklima, a što bi zažalio svaki vlasnik.

Obezbediti odgovarajuću temperaturu

Mnogi ne znaju, da tokom izvođenja radova, značajan uticaj ima i temperatura. Ako je suviše hladno, ili suviše toplo tokom montaže folija, to može štetno uticati na kvalitet pri izvođenju radova: u slučaju hladnoće folija se može smrznuti i pocepati, a u slučaju toplote može se prejako zalepiti na datu površinu.

Kada smem ponovo da koristim moj automobil?

Nakon montaže folije, potrebno je da protekne određeno vreme da bi ponovo mogli koristiti naše vozilo, a što zavisi od godišnjeg doba i spoljne temperature: edukovano, stručno lice, može da nam saopšti kada je preporučljivo početi korišćenje vozila, odnosno pranje automobila.

Obojene folije

Zbog bezbednosnih razloga, upotreba ovih folija nije dozvoljena na svim prozorima. Na osnovu važećih pravila o montaži folija na automobile, prednja stakla moraju propuštati minimum 70% spoljašnje svetlosti. Kod zadnjih bočnih stakala, dozvoljeno je zatamnjenje u bilo kojoj meri. Ako su na automobilu oba retrovizora, na zadnje vetrobransko staklo se sme postaviti bilo koji nivo zatamnjenja.

Prednosti profesionalne montaže folija

Pošto smo saznali zbog čega se ne preporučuje montaža folije na automobilska stakla kao ni montaža folije na karoseriju u kućnim uslovima, pogledajmo, kakve prednosti poseduje pravilno postavljena folija za automobile.

  • Obojena folija smanjuje uvid u unutrašnjost našeg automobila, čime se smanjuje mogućnost provalne krađe vozila.
  • Bezbednosna folija smanjuje mogućnost loma stakla, što je korisno kod eventualnih pokušaja krađe, a u slučaju saobraćajnih nesreća, može i da spase život.
  • Mnoge folije za automobile štite od štetnog dejstva UV zraka pružajući zaštitu za našu kožu, a takođe sprečavaju i brzo bleđenje obloge.
  • Folije za toplotnu zaštitu poseduju sposobnost odbijanja sunčevih zraka u veoma visokoj meri, čime smanjuju temperaturu u unutrašnjosti vozila.
  • Određene folije poseduju zaštitni sloj protiv ogrebotina.

Ako prilikom kupovine folija ne možeš da se odlučiš za koju marku da se opredeliš, potraži nas na jednom od mnogobrojnih mesta na kojima smo dostupni!