Kako se izrađuje folija?

Bilo da se radi o staklu na automobilu, prozorskom staklu na građevinskim objektima ili o drugoj vrsti staklene površine, LLumar proizvodi pružaju mogućnost poboljšanja njihovog učinka. Širom sveta, u više od 100 država, LLumar folije smanjuju energetsku potrošnju, povećavaju osećaj komfora, poboljšavaju izgled, čine naš automobil, dom ili radno mesto bezbednijim.

Ali kako sve to postiže jedna tanka folija?

Na prvi pogled nam se može učiniti, da su folije jednoslojne. Zato ćemo posmatrati izradu i strukturu LLumar metalizirane folije:

Proizvođač LLumar folija je Eastman Chemical Compani, čija je fabrika locirana u Martinsvill-u u Virdžiniji. Zahvaljujući ozbiljnoj istraživačkoj delatnosti, kontinuiranom razvoju proizvodne tehnologije i predanom radu više stotina radnika, ovaj proizvođač je postao najveći svetski snabdevač folijama za prozorska stakla. Na narednom video snimku, posmatraćemo proces proizvodnje LLumar folija:

Primenom specijalnog postupka, tzv. tehnologije dubokog bojenja, LLumar obojene folije dobijaju željenu nijansu. Sirova poliester folija se potapa u specijalnu, vrelu tečnu smesu, što omogućuje foliji da upije boju. U odnosu na proizvođače koji koriste drugačiju tehnologiju, zahvaljujući primeni navedene tehnologije, postiže se izuzetna stabilnost boja, ravnomernost i dug životni vek u sferi bojenja.

Tokom proizvodnje, naši sistemi za metalizaciju na bazi vakuma, sposobni su naneti vrlo tanak sloj aluminijuma na površinu poliestera, tako da se mogu proizvesti prozirne folije za prozorska stakla sa izvanrednim svojstvima toplotne zaštite. Metalizirane folije se mogu proizvesti i sa drugim karakteristikama, kao na pr. za zatamnjenje, ili kao reflektujuće folije.

Poslednji proces tokom proizvodnje je laminiranje. Krajnja svojstva i izgled, naše folije stiču korišćenjem najsavremenijih materijala za lepljenje. LLumar folije poseduju patentiran, jedinstven zaštitni sloj protiv ogrebotina. Zahvaljujući zaštitnom sloju protiv ogrebotina, foliji za prozorska stakla se produžava životni vek i može se čistiti i održavati bez ikakvih mogućih oštećenja.

Tokom procesa proizvodnje, proizvodi moraju proći kroz više faza stroge kontrole kvaliteta. Nakon poslednje kontrole, foliju sečemo na određenu dimenziju, namotamo je na kotur, stavljamo u odgovarajuću ambalažu /kutije/, te ih prevozimo u skladište.

Ali ovo još nije kraj priče. Folija je, sama po sebi, samo poluproizvod, a tek nakon montaže postaje ono, oko čega je predano radilo više stotina radnika. Ceo posao bi bio uzaludan, ako foliju ne bi montirao stručno osposobljen montažer. S obzirom na navedenu činjenicu, LLumar je osposobio instruktore, koji širom sveta obučavaju i stručno osposobljavaju sve svoje montažere. U R. Srbiji se, isključivo nakon sticanja diplome, postaje zvaničan LLumar montažer. Širom zemlje, naši montažeri srdačno očekuju dolazak svakog klijenta.

Potražite naše partnere – montažere, postavite folije odmah!