Kako da prilagodimo naše vozilo zimskim uslovima

Nekoliko korisnih, dobrih saveta, kako da pripremimo naše vozilo da spremno dočeka zimske izazove. Sa unapred isplaniranom delatnošću pripreme vozila za zimski period, možemo ostvariti predviđenu godišnju bezbednost i pouzdanost.

Korišćenje zimskog motornog ulja

Spoljna temperatura utiče i na temperaturu motora, zato treba da proverimo, da li koristimo odgovarajuće motorno ulje za zimske uslove. Ako se temperatura spusti ispod 0 stepeni celzijusa, promenimo ulje da odgovara za ove prilike. Ako postoje dileme povodom motornog ulja, pogledajmo uputstvo za upotrebu.

Rashladna tečnost za motore /antifriz/

Pre nego što temperatura bude previše niska, a u cilju zaštite motora, treba da proverimo da li koristimo rashladnu tečnost koja sadrži etilen-glikol. Obratimo pažnju na srazmer: rashladna tečnost – voda. Kod najvećeg broja vozila, zimski srazmer je 60% rashladne tečnosti – 40% vode. U procesu prilagođavanja vozila zimskim uslovima, veoma je važno uspostaviti navedeni srazmer.

Hladnoća i kapacitet akumulatora

Hladnoća takođe umanjuje i učinak akumulatora. Potrebno je da uradimo detaljan pregled, da proverimo kablove, tečnost u akumulatoru i stanje punjenja. Možemo pogledati i datum proizvodnje akumulatora – možda je aktuelna kupovina novog. Prilikom kupovine novog akumulatora, treba proveriti da nije prošlo više od pola godine od datuma njegove proizvodnje.

Zimski pneumatici

Vožnja tokom zime je često teška i opasna. Ako vozimo u zimskim uslovima, montiranje odgovarajućih pneumatika može da predstavlja veliku prednost. Preporučuje se promena svih pneumatika /četiri/, za zimske uslove vožnje.

Vetrobransko staklo – održavanje

Ako želimo postići optimalne rezultate prilikom odstranjivanja prljavštine sa vetrobranskog stakla po hladnom vremenu, treba da koristimo zimsku tečnost za pranje vetrobranskog stakla, koja se ne zamrzava.

Zamrzavanje

Tokom hladnog vremena, može da se zaledi brava za ključ na vozilu. Ako ćemo pokušati na silu da otključamo, ključ se lako može zalomiti u bravi. Glicerin možemo kupiti u mnogim prodavnicama i koristiti ga za odmrzavanje brave.

Paket za prvu pomoć

Montaža folija na automobilska stakla Pored kompleta za prvu pomoć /kutije/, možemo pripremiti i sledeće stvari – za hitne slučajeve: ašov, ćebe, čizme, radio, motorno ulje, tečnost za čišćenje stakla, rashladnu tečnost/antifriz, kao i džepnu lampu.

Montaža folija na automobilska stakla

Nadamo se da Vam možemo pomoći sa nekoliko predloga, kako da pripremite Vaš automobil za hladne zimske dane. I pored toga što je letnji period glavna sezona za montažu folija – a još je daleko – i tokom zime vredi montirati folije. Montaža folija tj. znatno poboljšanje učinka automobilskog stakla, dobra je ideja i kao božićni poklon, a vozilo opremljeno folijama za stakla, tokom čitave godine pruža značajne pogodnosti i prednosti. Jedna od njih je umanjenje zaslepljujućeg dejstva svetlosti, koja i tokom zime može da stvara smetnje u istoj meri kao i leti. Kvalitetne folije, kao što su na primer LLumar folije za automobile, tokom cele godine pružaju zaštitu za putnike i obloge u vozilu od štetnog dejstva UV zraka. Tamnija folija za automobile, sakriva od znatiželjnih pogleda i putnike, kao i skupocene predmete.