Da li si UV zavisnik?

Konstantna izloženost UV zračenju, može da izazove zavisnost koja je slična zavisnosti od heroina. Na hiljade osoba željnih sunčanja, poput stada koje ide na ispašu, odlaze na štrand svakog leta i pored toga, što su svi svesni činjenice da postoji rizik da se oboli od karcinoma kože. Tokom leta prošle godine je objavljena studija, po kojoj organizam koji je izložen konstantnom dejstvu UV zračenja, stvara endorfin koji izaziva ugodno osećanje, te poput heroina i drugih droga može dovesti do fizičke zavisnosti. Ovakav rezultat pruža objašnjenje, zbog čega u ljudima postoji iskonska želja za sunčanjem i pored činjenice, da su upoznati sa mogućim rizicima od oboljenja.

"Ova informacija može da bude veoma poučna i da spreči ljude da se preterano izlažu dejstvu sunčevih zraka, te da u znatnoj meri umanji širenje pojave karcinoma i preranog starenja kože." - rekao je autor studije David Fisher, saradnik javne bolnice u Massachusetts-u i medicinskog fakulteta Harvard. ,,Studija jasno ukazuje na činjenicu, da moramo shvatiti da zaštita sopstvene kože i kože naše dece mora da se bazira na svesnim, ozbiljnim odlukama i da pasivno ponašanje po ovom pitanju, nosi sa sobom mogućnost ozbiljnih posledica."

U Americi je rak kože jedan od najčešćih pojavnih oblika karcinoma, a pridržavanje sloganu:,,sve za sunčanje" je jedan od najvećih rizika. Mnogima koji obožavaju sunčanje jasno je koji su klinički rizici, ali sve do sada, nije bio razjašnjen mehanizam dejstva zavisnosti. Suština je, da UV zračenje pospešuje stvaranje endorfina, koji aktivira receptore za opijate, tako ublažava bol na isti način kao i lekovi za umanjenje bola koji se obavezno propisuju lekaskim receptom, kao i morfijum ili heroin.

U navedenoj novoj studiji, Fisher i njegova ekipa su proučavali sledeće: da li sa istim mehanizmom dejstva - osoba može da postane zavisnik od UV zraka? Obrijane miševe su izložili tokom 6 nedelja dejstvu UV zračenja. Već su nakon prve nedelje izmerili povećan nivo endorfina. Posle 6 nedelja, nakon završetka eksperimenta, miševima su dali lekove koji blokiraju receptore za opijate. Kod tzv. "kontrolnih" miševa ovo nije izazvalo nikakvu reakciju, dok su se kod miševa koji su bili izloženi UV zračenju, pojavili klasični apstinencijalni sindromi, kao što je drhtanje i cvokotanje zuba. Rezultat istraživanja je, da su tzv. miševi ,,zavisnici" izbegli hranljive materije koje sadrže lekovi za blokadu receptora, što ukazuje na činjenicu da jako UV zračenje izaziva fizičku zavisnost.

"I mi smo se iznenadili, da nešto što je u nas genetski uprogramirano, a od toga možemo postati zavisni, čak i tada ako je to takvog stepena opasnosti kao što je to kod štetnih UV zraka koji su jedan od najčešćih izazivača malignih obolenja na svetu. Pretpostavljali smo, da je objašnjenje u vezi sa činjenicom, da UV zračenje utiče na sintezu D-vitamina u koži. Međutim, vreme je da kažemo, da postoje mnogo manje rizični izvori i načini pribavljanja D-vitamina. Znači, zdravije rešenje je da izbegnemo dejstvo sunčevih zraka, nego da ga koristimo kao izvor D vitamina za potrebe našeg organizma."

Većina stakla na automobilima i na građevinskim objektima samo u maloj meri filtriraju štetno UV zračenje. Zaštitite svoje voljene i sebe u Vašem automobilu, Vašem domu, pa i na radnom mestu, pomoću Llumar folija čija je sposobnost filtriranja štetnih UV zraka čak 99%.